Вперше я відвідала Чехію у листопаді 2014 року. Подорожували з батьками до Праги в ознайомчу поїздку на початку навчального року, коли я навчалася на другогому курсі українського університету. Перші спогади - це автовокзал Флоренс і великий плакат Interstellar (улюблений фільм), а ще думка: «Це ж тут всі фільми на чеському доведеться дивитися».

Так, тоді це була для мене далеко не найзрозуміліша мова. І все ж, перша поїздка до Праги виявилася вирішальною. Моє ставлення до цього міста відтоді значно змінилося. Спочатку це було «А тут є французи?» (І в першу поїздку я все ж таки їх знайшла!), але зараз я бачу тут набагато більше можливостей.

Після повернення до України я ще рік вчила чеську мову, постійно протиставляючи її улюбленій французькій. Та як висновок, отримавши візу, приїхала жити до Праги. Вирішальним фактором для мене став шенгенський простір. Але з часом виникає багато інших переваг.

Відстань. Польща - ближче, але і рівень життя нижчий, ніж у Чехії. Решта країн або далеко, або менш розвинені, ніж Чехія. З Києва до Праги можна дістатися літаком, поїздом або автобусом, я зазвичай їжджу таким маршрутом: Прага-Львів (автобус), Львів-Дніпро (потяг), дорога займає близько 2-х днів, але з усіх варіантів це найдешевший (близько 1300 грн за автобус + 300грн за поїзд). Літак «Прага – Київ» (≈4000 грн в одну сторону), автобус «Прага – Київ» (≈1900 грн в одну сторону), потяг «Прага – Ужгород» (≈1000 грн в одну сторону).

P.S. Найцікавіша частина у подорожах автобусом - державний кордон:) за 3-5 годин очікування, часом, можна прочитати не одну улюблену книгу.

Прожитковий мінімум коливається від 80 до 120 євро на місяць в залежності від вікової категорії. Насправді, як виявилось, на місяць для дівчини прожитковий мінімум становить близько 350 євро, для хлопця - 400 євро. Житло в гуртожитку з цієї суми ≈ 120 € (При оплаті за оренду житла зазвичай просять ще заставу в розмірі еквівалентною сумі за 1 місяць оренди).

Адаптація проходить практично непомітно, в зв'язку з величезною кількістю російськомовних, які тут не перший рік і, зрозуміло, давно вже через багато що пройшли і варто лише бути трохи товариським, щоб дізнатися про все, що потрібно.

А для більшої впевненості, додаю список сайтів, з якими варто було б ознайомитися тим, хто збирається пов'язати своє життя з Чеською Республікою (ЧР) і ЄС.

Сайт чеського міністерства внутрішніх справ для іноземців. Тут зазвичай викладають новини про зміни умов перебування іноземців в ЧР, а також реєстрація на подачу документів, регулярне оновлення стану вашої заяви для продовження візи. Для продовження візи необхідний внесок у розмірі 2500 крон (100 €).

Другий за важливістю сайт в ЧР - це аплікація для транспортної системи в Празі. Показує час прибуття і від'їзду всіх видів транспорту в Празі (трамваї, автобуси, метро, потяги, човни), показує альтернативні маршрути, вибирає найоптимальніший маршрут, показує час пересадки з одного транспорту на інший, показує проблеми на дорогах.

Корисний сайт для пошуку розваг.

І звичайно для розширення кола знайомств.

За запитаннями будь-яких напрямків можна звернутися до учасників наступної групи.

Я впевнена - чим більше знань, тим легше зробити вибір і знайти те, що підходить тобі найкраще Тому, в наступній статті я розповім про те, що варто брати з собою подорожуючи до Праги!

To be continued...

Ознайомчі поїздки до ВНЗів

Табори за кордоном

Чехія

Польща

Словаччина

Австрія

Німеччина

Кіпр

Швейцарія

Мовні курси в Дніпрі

Дніпро - екскурсії

Профорієнтація та ЗНО

Погода
Education.ua — образование за рубежом