Work and study - або просто: а робота, дядько?

Вона не вовк, але в Чехії втекти може і частіше за все, як не крути, іншому кандидату - чеху.

Якщо ви отримали довгоочікуваний чеський диплом, то ласкаво просимо на ринок праці, до якого у вас тепер, нарешті, вільний доступ! що це означає? для простих смертних без чеського диплома (і не вихідців з ЄС), щоб стати співробітником чеської компанії, доводиться на сайті MVCR (Mіністерство внутрішніх справ Чехії) шукати спеціальність, на яку роботодавець не знайшов фахівця-чеха і подаватися на робочу візу тільки по цій конкретної спеціальності. В основному там технарі-айтішники або слюсарі, але і в сфері служб можна знайти собі місце.

Однак, багато студентів хочуть заробляти вже під час навчання, що в державних ВНЗ практично протипоказано аж до закриття перших 2х сесій, а потім вже і стає зрозуміліше, на яку кількість вільного часу дивом невилетевшій студент реально може розраховувати.

Оскільки зазвичай це студент без диплома і іноземець, то беруть його в:
⁃ ресторани / кафешки;
⁃ готелі;
⁃ тц / магазини з одягом;
⁃ інші заклади сфери обслуговування, де завжди нестача персоналу і величезний потік туристів.

Зазвичай робота вимагає навантаження на тіло, не на мозок, оскільки без знаменитого титулу бакалавра тут складно пробитися на вищі позиції, а про кар'єрний ріст і мріяти не доводиться.

Реальним поєднувати роботу за фахом і навчання в державному вузі надається на 4курсі (пам'ятаєте ж що бакалавр триває в Чехії 3 роки? Вірно, 4-й безкоштовний рік бакалавра дозволений офіційно для тих, хто не встиг якимось чином закінчити навчання за «стандартні» 3 роки і продовжив своє навчання на законний і безкоштовний 4-й рік).

Про особистий досвід: я працювала майже відразу як приїхала до Чехії. Так, про заробіток з періодичних приватних занять чеської і французької особливо писати нічого, до того ж це було в основному з російськомовними студентами, яким потрібна була допомога перед вступними іспитами. Але ось робота конкретно з чехами почалася в перший же моє літо: це був ляльковий театр, де за годину мені платили 80 крон (середньо-адекватна зп таких як я нині 100-110крон, не погоджуйтеся на менше! Роботи буде ДУЖЕ багато, тому що ви дешева робоча сила, а отримувати ще менше буде дуже неприємно), а реально золотими були тільки вечора, коли вдавалося продати хоча б одну з ляльок, тому що з них і капав реальний відсоток і заробіток. Весело було в застарілій системі, де не приймають картки, якось отримати замість готівки від француза (ну а кому ще б це прийшло в голову) чек ...так-так справжнісінький чек!

Далі я працювала в основному тільки в сезон зими і/або влітку в таборі ОЦА(навчальний центр Association) як кураторка. З/п в порівнянні з моїми попередніми роботами була просто космічною :) цілих 16000 крон за місяць!)

Але часи змінюються, ціни ростуть, а забаганки ростуть ще швидше.

Відразу після Еразмуса, я потрапила в Празі на нетворкінг вечірку, яку кожні два тижні організовують мої російськомовні знайомі.

В одному із закладів, де проходила чергова зустріч, директор виявився парижанином і мені різко захотілося попрацювати в цьому винному барі.

Платили, за мірками офіціантів, мені захмарні 150 крон/год. І як же мене заряджали ці вечори, де грає жива музика, ти п'єш краще вино з найзагадковіших і ноунеймовськіх виноградників Франції, Італії, Аргентини та Іспанії і майже всі клієнти, друзі директора, розмовляють французькою і створюють домашню атмосферу, де ніби всі знають один одного не один десяток років.

А ось на 4-му курсі мені нарешті вдалося поєднати роботу за фахом і залишилося лише пару предметів, диплом і госи. 4/5 днів я працюю менеджером з продажу англомовних програм, а в четвер ходжу на 2 пари і пишу диплом.

Завдяки роботі, вдалося з хлопцем зняти квартиру і попрощатися з Blanice (гуртожиток від Вищої школи економіки) і її 2 + 2 (блок з 2-х кімнат по 2 людини в кожній, загальні туалет, душ, «особистий» простір.

І ще трохи про числа:
• мінімальна зп в чехії 14600 крон за законом менше платити не можуть, останнє підвищення було в січні 2020 року;
• середня зп коливається в районі 33тис крон і підвищується;
• максимальна зп серед моїх знайомих 60000 крон / місяць (посаду менеджера великої міжнародної компанії), у інших, може, і вище, але вони вважають за краще про це мовчати). Деякі, знаю, на додатку Болт заробляють по 30000 в тиждень (!). Так що, є куди рости.

І, звичайно, все пізнається в порівнянні, так що:
• прожитковий мінімум = 3410крон без житла;
• мінімальна оренда місця в гуртожитку поки ти студент 3тис крон;
• мінімальна оренда місця в кімнаті в квартирі з декількома кімнатами: 8-9 тис крон;
• мінімальна оренда квартири-студії 13-15тис крон;
• хорошої квартири-студії в центрі і недалеко від центру від 16-17тис крон

А який у тебе прожитковий мінімум?

Ознайомчі поїздки до ВНЗів

Табори за кордоном

Чехія

Польща

Словаччина

Австрія

Німеччина

Кіпр

Швейцарія

Мовні курси в Дніпрі

Дніпро - екскурсії

Профорієнтація та ЗНО

Погода
Education.ua — образование за рубежом